Bli med inn i jordas indre

Jordas indre på utsiden

For 400 millioner år siden ble havbunnskorpa skjøvet på land her du står og ser alt som fjell og berg i gråsteinsgrått, rødt og gult. Ikke rart at Leka er kåret til Norges geologiske nasjonalmonument.

Hva er så spesielt med Leka ?

De helt spesielle gulbrune bergartene på Lekas vestside var lenge en gåte for forskerne, men på 1960 tallet fant de ut at på Leka finner en et komplett snitt gjennom habunnsskorpen og helt ned til mantelen. Men hvordan ble det slik ?

Leka for Geologer

Geologer fra hele verden kommer til Leka for å studere den spesielle geologien. Ønsker dere guide eller et ferdig opplegg - ta kontakt !

Lekas geologi – en innføring

Historien om Lekas geologi starter for over 500 millioner år siden, og inneholder kontinenter som kolliderer og en øy som blir bikket over på siden. Her er den korte versjonen.

Bli med inn i Geologien

Den beste måten å oppleve Lekas Geologi på er å komme se ut i landskapet. Turen rundt Leka er en flott tur både med sykkel og bil, og underveis kan en gjøre flere spennende stopp:

Støypet

Merka løype over fargerike bergarter fra havbunnskorpas dypeste del. Rullesteinstranda 90 moh (Støypet) ble brukt av steinaldermenneskene for 10.000 år siden. Steinene har fascinerende mange farger og former.

Leka steinsenter

Steinsenteret v/Leka motell og camping har en utstilling som viser Lekas dannelse og geologiske oppbygging. Gratis inngang. Salg av suvenirer, smykker, steiner, mineraler og fossiler fra alle verdensdeler.

Leka opplevelser

Leka opplevelser har faste guidinger i Solsemhula i sesongen, men kan også tilby guiding på forespørsel.

Geologiløypa

Vandring nær strandkanten med informasjon om spennende geologiske fenomener på Leka. Følg veien ned til Våttviksletta. Herfra er løypa merket med hvite små piler, og følger svabergene rundt Våttvikodden og nordover til Vardvika. Fra Vardevika kan du følge umerket sti ved klippene videre til Bukkatalgen.