Ørnerovet

Mange forbinder Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya.  Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Svanhild fikk få mén etter den dramatiske opplevelsen, men hun drømte flere ganger om ”stormåsen”. Kjolen og sjalet hun hadde på seg hadde merker etter ørneklo.

Kjolen til Svanhild er utstilt på Lekatun.

Åpningstider man. – fred. fra 10.00 til 14.00.

Hør historien på NRK radio:
Ørnerovet - Mysterier fra Norge - NRK Radio

Mange forbinder Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Svanhild fikk få mén etter den dramatiske opplevelsen, men hun drømte flere ganger om ”stormåsen”. Kjolen og sjalet hun hadde på seg hadde merker etter ørneklo.Mange har vanskelig for å tro på historien. Flere har forsøkt å motbevise hendelsen, men ingen har greid det hittil. Mange lekværinger var selv med og lette, og de vil ikke bli stemplet som løgnere. Fjellskrentene hvor ørna bygde reir var stupbratte, så en treåring kunne umulig klart å klatre opp på hylla der hun ble funnet. Strekningen fra gården og opp til fjellfoten ville også vært svært utfordrende.

Steinar Hunnestad har skrevet bok om hendelsen, og Knut Vadseth /Skule Eriksen har laget film om det som skjedde. Boka og DVD film kan lånes ved Leka folkebibliotek. Bente Roestad har skrevet en barnebok om hendelsen. Denne e-bok ligger på kommunens hjemmeside. I uke 29 2019 vises musikalen om ørnerovet for første gang.

I Kvaløya er det satt opp informasjonstavle om ørnerovet. Det er også avmerket i fjellet hvor Svanhild ble funnet. Der også merket turløype et stykke opp mot funnstedet.

ornerovet

Ørnerovet – turforslag

Løypa er merket som avstikker fra Støypet-stien, opp på et berg med trimposten «ørnerovet». Løypa går i oppsprukket berg og krever litt klyving. Her kan du se fantastiske fargevariasjoner i berget.